Starten met een dieet

Een dieet is eten aangepast aan je eigen lichaamsbehoeften. Hierbij mag je bepaalde dingen juist wel, of juist niet eten. Een dieet is vaak nodig om gewicht te verliezen of voor medische redenen, in een aantal gevallen is dieet nodig om zelfs gewichtstoename te bekomen voor mensen met bepaalde ziekten of ondervoedingsverschijnselen.

Als men een dieet wilt of moet volgen, kun je hiervoor terecht bij diëtist of gespecialiseerde arts. Dit kunt u ook vragen bij de huisarts of behandelend arts in het ziekenhuis waar u gewoonlijk verblijft.
De diëtist zal dan een dieetadvies maken met daarin een lijst van voedingsmiddelen die je kunt gebruiken of van voedingsproducten die je dien te vermijden.

De lijst die dan gemaakt is geeft informatie over welke voedingsstoffen er in de producten zitten zodat je deze op de voet kunt volgen.
Hieronder een aantal voorbeelden van diëten die een diëtist regelmatig voorschrijft:
– diëten die minder energie leveren, bij overgewicht
– diëten die meer energie leveren
– diëten met weinig eiwitten
– diëten met veel eiwitten
– diëten met weinig zout
– diëten bij een te hoog cholesterol

Tegenwoordig zijn er vele soorten van rage diëten met trendy namen zoals het South beach dieet, Atkins dieet, Montignac en anderen.
Allen vind je deze terug op het internet voor meer info hieromtrent. Elk dieet heeft zijn eigen voorkeuren voor bepaalde voedingsproducten zoals vetvrij, koolhydraten vrij, proteïnerijke diëten en zo verder.

Ieder individu is anders en reageert ook anders op een bepaald dieet dan anderen. Een persoonlijke check-up bij een gespecialiseerde arts of diëtist is zeker geen overbodige luxe vooraleer je aan een dieet begint, zo wordt je dan al in een bepaalde richting gestuurd door je arts of diëtist afhankelijk van je eigen lichaam en je huidige voedingsgewoonten.